グローバルナビゲーションへ

本文へ

ローカルナビゲーションへ

フッターへ



ホーム  > アジアの栄養・食文化研究所  > Asian Nutrition and Food Culture Research Center  > Sugar composition table for Japanese sweet beverages and snacks

Sugar composition table for Japanese sweet beverages and snacks

 While sugar intake is an important factor for obesity, diabetes, dental caries etc., sugar is also an important energy source, especially for rapidly growing children. Children like sugar rich sweet foods.  However, intakes for Japanese children are not known due to the insufficient database. We measured concentrations of sugars (sucrose, glucose, fructose and lactose) in 135 sugar rich foods and beverages (42 commercial beverages and chilled snacks, 64 commercial cakes and cookies, and 29 homemade cookies). We used two methods. The first was the enzymatic method. We analyzed mono-saccharides (glucose, fructose) and di-saccharides (sucrose, lactose) in more than 5 samples from different manufacturers of each food. For the second method, we collected more than 10 recipes and calculated the average of sucrose in approximately 29 representative homemade items. In traditional Japanese cakes and home made cakes, only sucrose was used. In beverages and many commercial foods, glucose and fructose derived from isomerized sugar were used.

The data are published in the following references.

  1. Yamamoto S, Taniguchi H, Sarukura N, Tseng AT, Wong UY, Takeichi H. 2009. Development of a food composition database of monosaccharide and disaccharides in sweet snacks and beverages. J Jpn Diet Assoc 52:22-25 (in Japanese).
  2. Takeichi H, Wakikawa N, Taniguchi H, Sarukura N, Tseng AT, Wong UY, Yamamoto S. 2010. Concentrations of monosaccharide and disaccharides in commercial sweet snacks. J Jpn Diet Assoc 53:23-26 (in Japanese).

Concentrations of sugars (sucrose, glucose, fructose and lactose) in 135 sugar rich foods and beverages

No.FoodGlucoseSucroseFructoseLactoseTotal
1調整豆乳 Soy milk1.45±0.910.01±0.011.46
2豆乳飲料・麦芽コーヒー Soy and molt coffee 0.06±0.026.05±1.390.03±0.036.14
3にんじんジュース Carrot juice3.16±1.150.02±0.013.39±0.926.57
4アセロラ10%ジュース 10% Acerola juice2.09±1.521.73±1.213.82
5うめ20%ジュース 20% Japanese apricot juice1.43±1.092.00±1.223.43
6みかん濃縮還元ジュース Mandarin orange juice from concentrate1.94±0.075.38±0.382.19±0.129.51
7みかん50%ジュース 50% Mandarin orange juice2.89±0.701.67±0.413.80±0.828.36
8オレンジ濃縮還元ジュース Reconstituted orange juice2.24±0.093.58±0.232.46±0.088.28
9オレンジ30%ジュース 30% Orange juice3.82±2.700.69±0.215.20±0.219.71
10グレープフルーツ濃縮還元ジュース Reconstituted grapefruit juice2.74±0.110.85±0.083.35±0.196.94
11パイナップル濃縮還元ジュース Reconstituted Pineapple juice2.15±0.096.19±0.312.34±0.1110.68
12パイナップル10%ジュース 10% Pineapple juice3.34±0.580.92±0.274.70±1.028.96
13ぶどう10%ジュース 10% Grape juice4.04±1.391.38±0.655.21±1.2210.63
14もも30%ジュース 30% Peach juice3.07±0.312.70±1.154.06±0.799.83
15りんご濃縮還元ジュース Reconstituted apple juice3.03±0.531.08±0.256.67±0.8910.78
16りんご30%ジュース 30% Apple juice3.55±0.650.97±0.235.28±1.649.8
17乳飲料コーヒー Milk-based coffee0.04±0.015.73±0.320.96±0.136.73
18乳飲料フルーツ Milk-based fruit2.22±1.562.42±1.513.17±2.191.25±0.289.06
19ヨーグルトドリンクタイプ Yoghurt drink 2.44±1.183.39±1.222.05±1.012.98±0.7210.86
20乳酸菌飲料乳製品 Dairy product of lactic acid bacterium drink5.64±0.714.00±0.555.00±1.322.66±0.4317.3
21乳酸菌飲料殺菌乳製品 Sterilized dairy product of lactic acid bacterium drink3.99±0.610.09±0.025.79±1.210.39±0.1110.26
22ミルクココア Milk cocoa1.96±0.672.36±0.522.78±0.882.73±0.319.83
23果実色飲料 Fruit flavored and colored drink6.05±1.011.67±1.986.22±0.6113.95
24コーラ Cola drink5.16±1.280.61±1.065.58±0.5511.35
25サイダー Clear soft drink4.09±0.871.34±0.665.05±0.2110.47
26加糖紅茶ストレート Black tea sweetened 0.78±0.351.62±1.091.10±0.823.5
27加糖紅茶レモン Lemon tea sweetened0.24±0.184.20±1.101.95±1.216.39
28加糖紅茶ミルク Milk tea sweetened 0.03±0.026.14±0.670.86±0.237.03
29コーヒー微糖 Coffee with a little sweetened1.15±0.541.15
30スポーツドリンク Sport drink1.39±0.833.65±1.771.03±1.846.07
31ヨーグルト全脂無糖 Whole milk sweetened0.22±0.313.02±0.393.24
32ヨーグルト脱脂加糖 Skimmed sweetened0.44±0.595.77±3.180.67±1.453.94±0.4910.82
33アイスクリーム高脂肪 Ice cream high fat0.02±0.0115.10±2.300.02±0.015.24±1.0120.38
34アイスクリーム低脂肪 Ice cream low fat2.72±0.374.89±1.901.63±0.232.40±0.5411.64
35アイスミルク Ice milk1.92±0.6619.28±3.250.96±0.125.11±0.3527.27
36ラクトアイス普通脂肪 Lactic ice regular0.38±0.3814.38±2.270.90±0.933.78±1.0919.44
37シャーベット Sherbet1.92±0.2914.03±2.812.50±0.330.74±0.2019.19
38カスタードプティング Custard pudding 0.26±0.1114.89±2.790.10±0.021.96±0.5817.21
39オレンジゼリー Orange jelly2.13±0.3114.91±2.052.58±0.3119.62
40コーヒーゼリー Coffee jelly9.16±2.375.16±1.453.33±2.5517.65
41ミルクゼリー Milk jelly0.18±0.147.25±2.130.12±0.053.21±2.3610.76
42水飴 Glucose syrup32.66±2.720.33±0.191.56±0.5634.55
43甘納豆 Amanatto0.26±0.0343.55±1.290.20±0.0244.01
44あん入り生八つ橋 Aniri-namayatsuhashi0.09±0.0139.45±1.570.07±0.0239.61
45今川焼 Imagawayaki0.44±0.0812.62±1.110.11±0.0413.17
46ういろう Uiro0.19±0.0118.37±0.900.09±0.0118.65
47カステラ Kasutera0.38±0.0924.61±1.660.09±0.0125.08
48きんつば Kintsuba0.17±0.0337.60±1.920.16±0.0337.93
No.Food GlucoseSucroseFructoseLactoseTotal
49草もち Kusa-mochi0.79±0.0514.58±0.520.03±0.0115.4
50くし団子 あん Kushi dango adzuki bean paste0.30±0.0523.16±0.370.13±0.0423.59
51くし団子 しょうゆ Kushi dango soy sauce0.61±0.0120.90±0.920.34±0.0121.85
52げっぺい Geppei2.48±0.0124.93±0.162.33±0.0329.74
53大福もち Daifuku-mochi1.05±0.0223.10±0.910.06±0.0124.21
54タルト Taruto0.68±0.2329.85±1.380.30±0.0230.83
55どら焼 Dorayaki2.09±0.0234.44±0.770.70±0.0137.23
56ねりきり Nerikiri0.05±0.0240.11±0.020.04±0.0140.2
57くずまんじゅう Kuzu-manju0.14±0.0136.44±1.470.12±0.0136.7
58くりまんじゅう Kuri-manju4.19±0.0124.63±0.013.48±0.0132.3
59あんまん Sreamed bread, Chinese style (Azuki bean paste)0.66±0.0116.25±0.011.08±0.0117.99
60もなか Monaka0.49±0.0324.25±0.010.10±0.0124.84
61練りようかん Neri-yokan0.23±0.0249.79±1.060.23±0.0150.25
62水ようかん Mizu-yokan0.31±0.0629.23±0.100.30±0.0429.84
63蒸しようかん Mushi-yokan0.10±0.0228.60±0.100.10±0.0128.8
64あめ玉 Amedama2.22±0.0990.33±3.091.20±0.0293.75
65芋かりんとう Imo-karinto0.16±0.0120.91±0.060.18±0.0121.25
66おこし Okoshi12.22±0.1123.20±1.763.37±0.0138.79
67かりんとう黒 Karinto brown sugar0.88±0.0231.20±0.020.72±0.0132.8
68衛生ボーロ Eisei-boro0.98±0.0321.71±0.060.13±0.1522.82
69そばボーロ Soba-boro0.12±0.0634.60±1.290.12±0.0134.84
70八つ橋 Yastuhashi0.14±0.0349.37±1.550.07±0.0449.58
71らくがん Rakugan0.03±0.0189.91±1.520.06±0.0190
72あんパン Bean jam bun 2.30±0.0111.91±0.012.62±0.010.03±0.0116.86
73クリームパン Custard cream bun1.67±0.089.29±0.031.94±0.131.17±0.1314.07
74ジャムパン Jam bun2.89±0.104.32±0.123.23±0.060.32±0.0410.76
75チョココロネ Cornet with chocolate cream4.06±0.098.25±0.063.71±0.071.04±0.0117.06
76蒸しパン Steamed sweetened bun21.46±0.320.02±0.010.31±0.0321.79
77メロンパン Melon bun1.44±0.1010.79±1.252.27±0.190.22±0.0814.72
78デニッシュペストリー Danish pastry0.81±0.030.73±0.010.68±0.010.30±0.012.52
79シュークリーム Custard cream puffs0.02±0.0113.51±1.370.02±0.014.72±1.2018.27
80スポンジケーキ Sponge cake0.28±0.0226.37±0.740.16±0.010.06±0.0426.87
81ショートケーキ Short cake2.01±0.0511.33±0.081.54±0.011.14±0.3016.02
82イーストドーナッツ Yeast- leavened0.19±0.0513.10±1.840.22±0.090.74±0.0314.25
83パイ皮 Pie pastry0.05±0.010.07±0.010.06±0.010.47±0.010.65
84アップルパイ Apple pie6.14±1.055.34±3.322.26±0.950.88±0.5114.62
85バターケーキ Butter cake2.93±0.0221.05±0.523.54±0.220.39±0.1827.91
86ホットケーキ Hot cake0.13±0.0120.96±2.320.02±0.011.60±0.0422.71
87ワッフルカスタードクリーム入り Custard cream waffle0.14±0.0215.11±1.610.03±0.011.63±0.0516.91
88ワッフルジャム入り Jam waffle7.43±0.5610.10±0.932.16±0.290.04±0.0119.73
89ワッフルチョコレートクリーム入り Chocolate cream waffle1.93±0.2912.41±0.970.01±0.010.74±0.0815.09
90ウエハース Wafers7.15±0.014.65±0.3811.04±1.3122.84
91オイルスプレークラッカー Oil-sprayed cracker0.64±0.015.07±0.010.54±0.016.25
92サブレ Sable0.07±0.0519.09±0.860.04±0.010.05±0.0419.25
93パフパイ Puff pie1.09±0.0112.71±0.090.30±0.010.04±0.0114.1
94ハードビスケット Hard biscuit0.20±0.0419.94±0.870.20±0.010.06±0.0120.4
95ソフトビスケット Soft biscuit0.17±0.3329.74±0.200.04±0.010.23±0.0130.18
96プリッツェル Pretzels1.27±0.020.23±0.012.02±0.020.10±0.013.62
97コーンスナック Corn snack6.12±0.022.60±0.038.72
98ポテトチップス Potato chips0.03±0.011.05±0.010.04±0.011.12
99コーンフレーク Cornflake1.18±0.3129.02±3. 591.10±0.290.02±0.0131.32
100ゼリービーンズ Jelly beans2.67±0.0337.73±1.012.23±0.0142.63
101マシュマロ Marshmallows1.29±0.012.39±0.090.06±0.013.74
102カバーリングチョコレート Chocolate biscuits0.05±0.0337.82±2.890.02±0.014.86±0.2242.75
103ホワイトチョコレート White chocolate37.98±0.1711.80±1.0649.78
104ミルクチョコレート Milk chocolate36.23±0.1311.30±0.9647.53
105みかん缶詰 Satsuma mandarin canned in light syrup5.48±2.152.93±0.686.82±2.0115.23
106黄桃缶詰 Peach canned in heavy syrup6.02±1.124.60±2.246.62±1.3817.24

No.Home made cakesGlucoseSucroseFructoseLactoseTotal
107イチゴショートケーキ Strawberry short cake14.5±2.314.5±2.3
108チョコレートケーキ*1 Chocolate cake15.7±3.715.7±3.7
109ガトーショコラ*1 Gateau au chocolate13.9±1.913.9±1.9
110シフォンケーキ(プレーン) Chiffon cake (plain)15.1±2.415.1±2.4
111シフォンケーキ(紅茶) Chiffon cake (tea)13.8±2.113.8±2.1
112ベイクドチーズケーキ Baked cheese cake13.4±1.013.4±1.0
113レアチーズケーキ A gelatin cheesecake11.1±1.211.1±1.2
114アップルパイ Apple pie10.0±2.210.0±2.2
115シュークリーム Custard cream puffs8.5±1.38.5±1.3
116クッキー Cookie16.6±2.216.6±2.2
117クレープ*2 Crepe21.7±2.621.7±2.6
118ドーナツ Doughnut15.9±1.815.9±1.8
119ホットケーキ Hot cake10.2±0.610.2±0.6
120プリン Pudding16.0±2.416.0±2.4
121かぼちゃプリン Pumpkin pudding11.8±1.111.8±1.1
122牛乳プリン Milk pudding13.9±1.313.9±1.3
123ババロア Bavarian cream10.5±2.210.5±2.2
124ブランマンジェ Blanc-manger17.1±2.417.1±2.4
125イチゴムース Strawberry mousse10.5±1.610.5±1.6
126チョコレートムース*1 Chocolate mousse20.0±3.020.0±3.0
127コーヒーゼリー Coffee jelly9.8±1.09.8±1.0
128フルーツゼリー Fruit jelly6.7±1.36.7±1.3
129アイスクリーム(バニラ) Vanilla ice cream13.5±1.313.5±1.3
130シャーベット Sherbet15.5±1.215.5±1.2
131しるこ Sweet adzuki soup with pieces of rice cake18.2±2.418.2±2.4
132みつ豆 Mitsumame14.8±1.714.8±1.7
133草もち Kusa-mochi15.0±1.315.0±1.3
134大福もち Daifuku-mochi18.6±1.518.6±1.5
135みたらし団子 Mitrashi-dango10.6±1.810.6±1.8

学科紹介