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学部・学科・大学院

修士論文一覧


令和4年度(2022年度)

Nguyen Thu Trang
グェン テュ チャン
NUTRITION MANAGEMENT OF VIETNAMESE
LIVER CIRRHOTIC PATIENTS
ベトナムの肝硬変患者の栄養管理

令和3年度(2021年度)

ゴ チイ チュ ヒエン
NGO THI THU HIEN
歯を喪失したベトナム高齢者における薄切り肉料理の嗜好、咀嚼回数・
時間および食物摂取量におよぼす影響

Effects of Thinly-Sliced Meat on Taste of Dishes, Time, Number of Chews,
and Food Intake in Elderly People with Tooth Loss
タ チ ゴック
TA THI NGOC
ベトナム人における大豆ミート料理の官能試験と 2 型糖尿病に対する効果
Acceptability of Soy Meat Dishes and Its Effects on Vietnamese T2DM Patients
佐藤 靖子 栄養関連用語としての食の概念規定に関する文献的調査
Literature research on the conceptual definition of 食 (Shoku) as a nutrition-related term
狩野 恭子 エネルギー・タンパク質の強化が高齢者の栄養状態に及ぼす影響
:系統的レビュー・メタアナリシス
Effect of energy and protein fortification on nutritional status of the elderly
: a systematic review and meta-analysis
グエン デイエップ
Nguyen Van Diep
ベトナムの学校給食改善に関する研究
Improvement of Vietnamese school lunch
鈴木 夏美 地域在住高齢者の体組成、身体機能と栄養素摂取量との関連
Relationship between body composition, physical function and nutrient intake in the elderly

令和2年度(2020年度)

鈴木 歩美 各種家禽オボトランスフェリンの加熱安定性に関する研究
グエン フォン ジャン
NGUYEN HUONG GIANG
ベトナム版栄養ソフトウェアを用いた食物繊維に焦点を当てた2型糖尿病患者への栄養指導効果
Fiber-focused nutrition counseling through nutrition software improved the HbA1c of Vietnamese type 2 diabetes mellitus patients
大森 瑞紀 難消化低発酵性食物繊維の継続摂取が脂質代謝関連指標へ及ぼす影響に関する研究
Study on the effect of consecutive intake of nondigestible and low-fermentable dietary fiber
on lipid metabolism and its related factors
ZHANG YIYAN 遠隔栄養指導によるFGMを利用した中国人の食後高血糖等への影響について
Effects of remote nutrition guidance on postprandial hyperglycemia in Chinese adults using FGM
宮﨑 苑子 食品のアルツハイマー病予防機能解析のための基礎研究
Basic research for the analysis of the preventive function of foods against Alzheimer’s disease

令和元年度(2019年度)

グエン・マイ・フォン
Nguyen Mai Phuong
高タンパク質食と高糖質食がベトナムの健康な若い女性の体重におよぼす影響
Effects of high protein and high carbohydrate diets on body weight were similar in healthy young Vietnamese women with normal body weight
トラン フォン タオ
Tran Phuong Thao
ベトナムにおける嚥下障害高齢者の栄養管理
Nutritional management of the eldery with dysphagia in Vietnam
劉 尭煒(リュウ ギョウイ) 苦みの強さが嗜好飲料の濃さに及ぼす影響

平成30年度(2018年度)

グエン ティ タオ
Nguyen Thi Thao
学校給食の有無がハノイの小学生の摂取エネルギーに及ぼす影響
A Study of energy intake by children with and without school lunch in Hanoi
佐久間 直緒美
Naomi Sakuma
栄養教諭を中核とした食育推進による担任の意識変化と給食残食率改善
Home-room teacher's expert knowledge can improve nutrition education for school children
原 純也
Junya Hara
高齢糖尿病患者とサルコペニアとの関連についての観察研究
Observational study on the relationship between sarcopenia and elderly diabetic patients
山手 美沙
Misa Yamate
D-sorbose継続摂取による馴化が小腸の吸収性と腸内細菌による発酵性へ及ぼす影響に関する研究
Studies on effect of adaptation by consecutive feeding of D-sorbose on absorbability in small intestine and fermentability by intestinal microbiota

平成29年度(2017年度)

インドリ カルチコ サリ
Indri Kartiko Sari
ジャカルタの主婦と子供の栄養調査
Nutrition surveys of housewives and children in Jakarta
ヴゥ テゥイ リン
Vu Thuy Linh
ベトナムにおけるフグの食文化形成に関する研究
Establishment of a new Fugu food culture in Vietnam
グエン ティ リョウ
Nguyen Thi Lieu
ベトナムの新しい食文化・オカラ料理による2型糖尿病患者の血糖値改善
Vietnamese new food culture Okara menus improved blood glucose levels in type 2 diabetes mellitus
山崎芳江
Yoshie Yamazaki
食物アレルギー児への給食を提供するための献立研究
Studies on the menus to provide school lunchi for children with food allergies

平成28年度(2016年度)

グエン テュイ アン
Nguyen Thuy Anh
ベトナム小児の体型図作成とそれを用いて調べた母親の望む体型
Establishment of child body image and study on mother's perception for child body weight
大城和乃
Kazuno Ooshiro
給食調理場における労働衛生管理に関する研究
Occupational health management in school lunch kitchen
舘花春佳
Haruka Tatehana
培養肝細胞HepG2における糖・脂質代謝に対するサプリメント素材コレウス・フォルスコリ抽出物の作用に関する研究
Effects of Coleus forskohlii extract on glucose and lipid metabolism in cultured hepatocytes
ブ アン リン
Vu Anh Linh
米糠抽出物が血清LDL - コレステロールおよび動脈の柔軟性に及ぼす影響
Effects of rice bran extract on LDL-cholesterol levels and artery flexibility in Vietnamese women
古田なつみ
Furta Natsumi
歩行速度と歩数が酸素摂取量とキネマティクスに及ぼす影響
Effects of walking speed and step frequency on oxygen uptake and kinematics

平成27年度(2015年度)

大熊まゆみ
Mayumi Ookuma
Natural Medicines Comprehensive Datebaseによる保健機能食品の素材・成分の安全性・有効性の評価に関する検討
Study on the safety and effectiveness assessment for components and ingredients of food with health claims based on Natural Medicines Comprehensive Database
ファム チー アン トー
Pham Thi Anh Tho
ベトナム人の含硫アミノ酸摂取量がカルシウム代謝に及ぼす影響
Intakes of sulfur-containing amino acids and their effect on calcium metabolism in Vietnames
グェン チ ホング ハー
Nguyen Thi Hong Ha
発芽玄米がベトナム糖尿病患者の血糖値に及ぼす影響
Effects of pre-germinated brown rice on blood glucose ocncentration of type 2 diabetes mellitus patients in Vietnam
グェン ティ トゥアン
Nguyen Thi Thuan

ベトナムと日本の学校給食献立の比較研究
Comparisons of school lunch menu between Japan and Viet Nam
グェン ベ フン
Nguyen Viet Hung
ベトナムの3-5歳児のカルシウム必要量に関する研究
Study on calcium requirement of Vietnamese children agedfrom 3-5 years old
倉若美咲樹
Misaki Kurawaka
培養肝細胞におけるグルコースの取り込みに対するピルビン酸の促進効果とその機構に関する研究
The effect of pyruvate on glucose uptake and its mechanism in cultured hepatocytes
市村百合子
Yuriko Ichimura
魚肉とおからを使用した美味しい主菜の開発
Development of tasty main side dishes made from fish and okara
チエン ティンジュン
陳亭君
タピオカミルクティーの摂取制限は台湾大学生の糖類摂取制限を低下させるか?
The effect of limiting Tapioka milk tea on added sugar consumption in Taiwanese young male and female subjects
リン ファンコー
林芳宇
台湾高雄市の子供の糖類摂取量と肥満に関する研究
Relationships between sugar intake and obesity among school-age children in Kaohsiung, Taiwan

平成26年度(2014年度)

ブイ ティ ゴク ハー
Bui Thi Ngoc Ha
ラット肝臓におけるcytochrome P450(CYP)分子種の遺伝子発現へのアマチャヅルsweet tea vine(Gynostemma pentaphyllum)の影響
坂本千秋
Chiaki Sakamoto
気分状態及び自律神経活動が味覚感受性に及ぼす影響
Effct of mood state and automomic nerve activity on gustatory sensitivity
テイ ヨウセイ
Zeng Yaojing
レンコンを添加した豚ミンチ肉のテクスチャーおよび官能評価の特性
Effect of added lotus root on the texture properties and sensory evaluation for steamed ground pork
布川 美穂
Miho Nunokawa
学校給食に牛乳は不適切であるのか
Is milk appropriate for school lunch?
リー コン リィ
Ly Koung Ry
プノンペン市における児童・生徒の栄養状態と食事摂取
Nutritional status and dietary intakes of school aged children in Phnom Penh

平成25年度(2013年度)

青木 紗弥子
Sayoko Aoki
東京の某小学校の子供の糖類と脂質の摂取量
Sugar and lipid intakes in children at a school in Tokyo
炭田 統子
Noriko Sumida
学校給食で野菜から摂取できる食物繊維摂取量の限界と対応策
Limitation of fiber supply by vegetable and its countermeasures
長妻 洋恵
Hiroe Nagatsuma
学校給食における好ましいハマチハンバーグに関する研究
Study of yellowtail fish burgs for school lunches 
成田 亮子
Akiko Narita
沖縄の焼菓子「ちんすこう」の調理学的研究
Cookery study of the Ryukyu confection “Chinsuko”

平成24年度(2012年度)

岡部 直子
Naoko Okabe
スポーツ選手における唾液中の免疫グロブリンAと栄養摂取の関係
The relationship between salivary SIgA secretion and ingested nutrients in athletes
山北 江里子
Eriko Yamakita
女子大学生とその家族における食事摂取状況の季節変動ならびに生活習慣の実態
Seasonal variations in the dietary intake and lifestyle of women college students and their families
赤松 美雪
Miyuki Akamatsu
朝ごはんの点数化による朝食内容の改善に関する研究
Study on the improvement of the contents breakfast due to the number of breakfast
木内 翔子
Shouko Kiuchi
落花生種皮の抗糖尿病作用の研究
Study of the anti-diabetic effects of peanut skin
次山 直美
Naomi Tsugiyama
健康食品素材の安全性・有効性の評価に関する研究
Assessment of the safety and effectiveness of health food ingredients
丸尾 知実
Tomomi Maruo
鳥卵オボアルブミンおよびオボムコイドの化学的性質と加熱構造変化に関する比較研究
Comparative study on chemical structure and thermostability of avian ovalbumin and ovomucoid
村井 栄子
Eiko Murai
水溶性おから繊維を利用した学校給食メニューの開発
New recipes for school lunch rich in soluble okara fiber

平成23年度(2011年度)

鴨下 澄子
Sumiko Kamoshita
含硫アミノ酸摂取量が尿中カルシウム濃度に及ぼす影響
The effect of high sulfur-containing amino acids on urinary Ca concentration
工藤 貴子
Takako Kudo
主食へのおからの有効利用に関する調理学的研究
Cookery studies on the utilization of okara for daily meals
佐藤 香織
Kaori Sato
ダチョウ卵白主要タンパク質の消化性に関する研究
Digestibility of the major proteins in ostrich egg white
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